KENALI SELECTION TOOL

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum saya menunjukkan cara-cara menghasilkan kartun / doodle / cibi menggunakan Adobe Flash, kawan-kawan perlu kenal dahulu tentang Selection Tool. Why Selection Tool? Ha! tu dia. Speaking sudah.

Sebelum melakukan sebarang perubahan atau adjustment pada lakaran, kawan-kawan perlu mengenali beberapa perbezaan cursor apabila kita menggunakan selection tool

Jenis Selection Tool

Setiap perubahan cursor itu ada kegunaanya. Nah! Inilah masanya untuk kita kenali Selection Tool dengan lebih dekat agar mudah untuk kita melakar nanti. 'Tak kenal Maka Tak Cinta'.

Fill Shape - Cursor ni ada 3 kegunaannya.

1. Untuk meletakkan cursor di objek atau garisan2. Untuk mengerakkan atau mengubah objek ke tempat lain

3. Untuk membuang bahagian yang tidak diingini.


Coner

1.  Tarik.

Kawan-kawan gerakkan titi untuk bentuk objek atau hasilkan bentuk dalaman/luaran.
|
|
V

   
   *PERINGATAN : Jangan buat selected di tempat yang kita gerakkan dan corner cursur hanya     
     akan berubah di bahagian bersudut.

2). Untuk bina garis sudut baru.
|
|
V

Curve

Apabila kita halakan selection tool di atas garisan, cursor itu akan bertukar kepada bentuk lengkung.

Tarik = Susunan


|
|
V
Garisan akan berubah


Bagaimana kawan-kawan? Faham tak? Tidak mengapa. Perlahan-lahan. InsyaAllah, Allah akan bantu. Jangan sesekali berputus asa ye. Tutorial seterusnya, barulah saya akan tunjukkan bagaimana ingin melakar kartun cibi. Jumpa lagi!!Share:

0 comments

DESCLIMER

Haaa! lupa nak habak, segala penulisan Erna tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Jika ada yang baik, boleh dikongsi dengan orang sekeliling. Jika ada kesilapan daripada Erna, sila bagi tahu dengan cara baik yek.Saya menerimanya. Bukan dengan kasar yek. Kitakan manusia, suka benda yang lembut-lembut. Begitulah dengan erna. Selamat membaca semua!!! ^_^