JOM MELUKIS!

Assalamualaikum w.b.t

Seperti yang dijanjikan, kali ini saya akan menunjukkan cara melukis kartun cibi. Wah!!! seronoknya melukis. Mestilah seronok. Apabila hasilnya menjadi, terasa seperti nak melukis lagi.

Kawan-kawan sedia maklum bahawa saya melukis cibi menggunakan Adobe Flash. Semua orang pasti meyangka, Adobe flash agak susah kan? Bagi sayalah, tidak kiralah melukis menggunakan perisian apa-apapun, asalkan keinginan kita untuk melukis dan explore kesemua perisian, tiada masalah. Janji jangan putus asa. Belajar perlahan-lahan yek. InsyaAllah.


Hari ini saya akan melukis cibi berbaju ungu itu. Comel tak??

Step 1:
Lukis 3 bulatan mengunakan Oval tool seperti di bawah. Bulatan besar tu untuk buat rambut ye.
*Imaginasi kawan-kawan harus up's! sikit.

Step 2:
Buat beberapa garisan di bahagian rambut menggunakan Line Tool.

Step 3:
 Kawan-kawan nampak tak garisan merah tu. Kemudian, buang garisan yang bertanda merah menggunakan eraser tool.

Step 4:
Pilih Selection tool dan dekatkan selection tool di garisan sehingga terbentuknya curve cursor. Bentukan di bahagian rambut.
Tara!!!!!dah nampak rambut la. Senangkan!! Kemudian barulah kita boleh bentukan bahagian badan dan kaki.


Step 5:
Guna line tool dan bulatan untuk bentukan badan, tangan dan kaki seperti di bawah.Jangan lupa main-mainkan selection tool untuk bentuk yang dingini. Hasilllnyaaa.....

Step 6: 
Untuk Bahagian mata pula, masih lagi menggunakan Oval too dan line tool. Dua tool tu je ke? Yelah banyak guna yang itu je. Hasilnya....

Tibalah masanya untuk mewarna! Disini, saya menggunakan Paint Bucket Tool untuk mewarna.Ada sesetengah kawan saya yang lain menggunakan brush tool untuk mewarna. Apabila menggunakan brush tool, kita kene buat satu lagi layer. Layer pertama untuk lukis dan layer kedua untuk warna. Akan tetapi, untuk paint bucket tool, tak perlu tambah layer. Guna layer di bahagian melukis sahaja.


Step 7:
Pilih paint bucket tool dan pilih warna.
*Bentuk paint bucket tool seperti ini:

Halakan paint bucket tool ke tempat yang ingin kawan-kawan warnakan. Apalagi kawan-kawan, mari kita warna!!!

Hasilnya seperti ini:
|
|
|
|
|
|TARA!!!!!! COMEL TAK????????
 
Selepas itu, kawan-kawan boleh tambahkan latar belakang untuk mencantikkan lagi lukisan kawan-kawan. Selamat Mencuba!!!!
Share:

0 comments

DESCLIMER

Haaa! lupa nak habak, segala penulisan Erna tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Jika ada yang baik, boleh dikongsi dengan orang sekeliling. Jika ada kesilapan daripada Erna, sila bagi tahu dengan cara baik yek.Saya menerimanya. Bukan dengan kasar yek. Kitakan manusia, suka benda yang lembut-lembut. Begitulah dengan erna. Selamat membaca semua!!! ^_^