Resepi Kupang Masak Kicap

Bismillahirrahamannirrahim.

Assalamualaikum semua. :)

Semalam, sebelum pergi kerja, sempat lagi Erna memasak lauk Kupang. Balik kerja, tak perlu Erna terkial-kial nak memasak. En.Husband tolong panaskan lauk je. Lauk yang Erna masak ialah Kupang masak Kicap. Asalnya nak masak sambal. Tapi fikir makan berkering pulak. Memandangkan En.Husband kene kurangkan makan pedas dan sememangnya En.Husband tak kuat pedas. Opss!!! terkantoi pulak. Hahaha....Sejak kahwin dengan kita jek, dia dah kene makan pedas. Hahaha...Resepinya sangat mudah. 



Bahan-bahan : 

  • 500 gram kupang - Erna beli kat pasar yang dah siap buang kepah dia. Jika beli yang siap dengan kepahnya, rebus dulu kemudian amik isinya sahaja.
  • 2 cam Halia - Hiris
  • 1 Labu bawang besar -  Di potong mayang
  • 3 Ula bawang putih -  Hiris
  • 4 biji cili padi - ketuk. Nak pedas lagi, tambah cili. 
  • 5 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • Lobak merah - potong ikut suka.
  • Garam secukup rasa.
  • Fishcake. *Tak nak letak pun boleh

Cara-Cara :
  • Tumiskan bawang besar, putih dan halia. Biarkan hingga naik bau.
  • Masukkan kupang, lobak merah dan fishcake. Kacau sebentar.
  • Masukkan Kicap, sos tiram, sos tomato.
  • Masukkan air dan biarkan mendidih sebentar.
  • Perasakan dengan gula dan garam. Masak sehingga rasa seimbang antara manis dan masin.
  • Dah siap! Bolehlah hidang yek.

Senang je. Selamat mencuba!



Tags:

Share:

16 comments

  1. sedapnyer....tapi Sal takleh makan seafood dah.....

    ReplyDelete
  2. Salam jumaat, nampak sedap resepi ni..follow sini, jemput ke blog saya ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap. Apa pun blh masak kicap kan? Tq.:)
      InsyaAllah saya akan singgah.

      Delete
  3. Sedapnyaaaa....masak kicap... singgah follow sini... :)

    ReplyDelete
  4. Nmpak sedap!

    Ena singgah ye,Done follow

    ReplyDelete
  5. Lama dah tak makan kupang. Masak kicap! Yummmyyyy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun sama...ade rezeki....tu yg masak tu...

      Delete
  6. boleh dicuba ni...

    psssttt thanks join segmen nak url blog #17. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/08/senarai-url-blog-17.html


    ReplyDelete

DESCLIMER

Haaa! lupa nak habak, segala penulisan Erna tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Jika ada yang baik, boleh dikongsi dengan orang sekeliling. Jika ada kesilapan daripada Erna, sila bagi tahu dengan cara baik yek.Saya menerimanya. Bukan dengan kasar yek. Kitakan manusia, suka benda yang lembut-lembut. Begitulah dengan erna. Selamat membaca semua!!! ^_^