Ayam Kunyit Berkuah
Bismillahirrahmannirrahim.
Assalamualaikum semua. :)
Ok, lately ni Erna malas sangat nak buat kerja rumah, memasak, lipat baju...rasa nak baring je, nak rehat je. Tak nak buat apa-apa. Sebelum ni bersemangat nak buat kerja rumah. Tapi sejak akhir ni malas. Macam mana pun, Erna kene juga buat, Paksa diri. Paksa masak. Jadi seperti biasalah, setiap pagi masak lauk untuk husband makan dan untuk Erna bawak bekal.
Resepi kali ini pun simple je. Dan semua orang pasti tau resepi kali ini.
Bahan-bahan :
1. Ayam
2. Bawang putih - Hiris
3. Bawang merah - Hiris
4. Halia - Hiris
5. Cili merah - Erna cuma hiris dua je sebab Erna guna cili merah yang kecik lagi berapi tu.
6. Lobak merah
7. Kobis bunga
8. Serbuk kunyit
9. Sos tiram
10.Secawan air
11.Garam
Cara-cara:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, Halia dna Cili merah.
2. Kemudian, masukkan sos tiram sedikit. Tambah air sedikit supaya tak hangus yek. Kacau sedikit.
3. Masukkan ayam, serbuk kunyit dan air. Kacau sehingga ayam nampak empuk. Tambah sedikit garam secukup rasa.
2. Kemudian, masukkan sos tiram sedikit. Tambah air sedikit supaya tak hangus yek. Kacau sedikit.
3. Masukkan ayam, serbuk kunyit dan air. Kacau sehingga ayam nampak empuk. Tambah sedikit garam secukup rasa.
4. Masukkan lobak merah dan kobis bunga. Nak guna kancang panjang pun ok. Sebab tak ada kacang panjang tu yang guna lobak merah dan kobis bunga.
5. Kacau sehingga rasa seimbang yek
6. Akhir sekali, tutup api dan boleh dihidangkan.
5. Kacau sehingga rasa seimbang yek
6. Akhir sekali, tutup api dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba!!
Tags:
Food
3 comments
yg simple tu la yg sedap. makan nasi bertambah2
ReplyDeletejemput baca
http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2015/08/promosi-penghabisan-stok-pureen-2015.html
Tahu tak apa...
DeleteSatu hidangan lengkap. Makan pun sedap!
ReplyDelete